Jam Dinding

Google Search

Custom Search

Chat

Create a Meebo Chat Room

How to Send Software via Email

oleh kerana hari ni hari ahad dan memandangkan masih dalam keadaan mood hari jumaat dan hari sabtu aku pun tak tau nak buat apa. buat keje skit pastu pegi merayau2 di dalam stor abg long. sebelum balik rumah mungkin perlu hantar satu post supaya blog ni ada something ari ni...

* definasi EXE = the common filename extension denoting an executable file (a program) in the DOS, OpenVMS, Microsoft Windows, ReactOS, and OS/2 operating systems. Besides the executable program itself, many EXE files contain other components called resources, such as bitmaps and icons which the executable program may use for its graphical user interface.

kebiasaan nya provider email menghalang kita menghantar fail execute (*.EXE) melalui email. ini adalah bagi mengelakkan virus "spread" melalui fail .exe yang di "attach" ke dalam email. fail - fail .exe ni biasanya adalah setup installer dan sebagainya. mungkin anda akan mendapat notis seperti ini apabila cuba berbuat demikian..



apa yang perlu kita buat adalah dengan menukar extension .exe kepada extension yang dibenarkan oleh provider email. contohnya kepada .mp3 atau .doc atau .txt

namun bagi sesetengah user yang menggunakan operating sistem Windows, kebiasaannya .exe ini tidak akan appear sekiranya tidak di "set" appear dengan menggunakan fungsi folder option di dalam windows explorer.

(contoh)


untuk set extension ni appear, sila lihat gambar di bawah..





kosongkan petak "hide extension" dan apply..

anda akan dapat result seperti gambar di bawah..



-

jika anda menggunakan operating sistem Linux ia adalah seperti gambar di bawah..

(sebelum extension .exe ditukar)


(selepas extension .exe ditukar kepada extension .doc)


kemudian cuba upload kembali fail tadi dan send.. mungkin anda akan mendapat result seperti ini..



-

oh ya.. setelah anda berjaya send pada kawan, sila bagitau dia supaya tukar kembali extension tu kepada .exe supaya dia dapat menggunakan fail tersebut..